úterý 7. června 2011

Anjelka - ako ušiť nohy - návod

Vypracovala som špeciálne návod na ušitie nožičiek pre anjelku, pretože pri šití nožičiek aj s kolienkom je potrebné dodržať niekoľko pokynov aby sa podarili a vyzerali pekne. Určite to nie je jediný možný spôsob ako ušiť pre anjelku - Tildu nohy, ale tento mám overený a nôžky sú podľa neho pekne vypracované.

Potrebujeme dve vrstvy látky, ktoré na seba položíme. Na vrchnú vrstvu látky si prekreslíme podľa strihu obrysy nožičiek a precízne zošijeme obe vrstvy látky podľa prekreslených obrysov. Pozor si treba dať predovšetkým v miestach zaoblenia aby boli precízne ušité vydieť tam každú chybu ktorú spravíte. 

V ďaľšom kroku odstrihneme prebytočnú látku a v miestach zaoblenia švové prídavky niekľkokrát nastrihneme. Ja som si nastrihla látku len v mieste kde budú kolienka. 

Teraz môžeme nožičky prevrátiť na lícovú stranu, ja na prevrátenie nožičiek používam farbičku ktorá nemá tuhu aby som si látku nepopísala. Ale môžete použiť nástroj podľa vlastného výberu :)
Trochu sa potrápime, kým to prevrátime ale nie je to nič ťažké. 
Takto vyzerajú nožičky tesne po prevrátení :).
V tomto kroku prevrátené nožičky vyžehlíme a podľa značky na strihu si vyznačíme miesto kde budú kolienka. Ja používam na značenie sublimačnú fixku, ktorá po nejakom čase sama z látky zmizne. Pri vyznačovaní kolienok musíte byť precízne a dbať aby boli obe kolienka v rovnakej výške aj nôžky rovnako dlhé. Radšej si to premerajte a poprikladajte k sebe viackrát aby ste si boli isté, že ste si vyznačili kolienka presne.
Teraz môžeme nožičky začať vypchávať. Vypchávať začnite tak, že malé množstvo výplne (duté vlákno) vtlačíte do špičky nožičky a zatlačíte napríklad farbičkou. Výplň vkladajte postupne po malých kúskoch a počas vypĺňania formujte nôžku. Vypchávanie po kúskoch je síce zdĺhavé ale len keď budete trpezlivé a precízne tak bude výplň vyzerať dobre a vaša Tilda nebude mať "kŕčové žily" :D Nevypchávajte veľmi "tuho" nie je to treba. 
Nožičky vyplňte do výšky približne 1cm pod vyznačené kolienko. Zatlačte výplň dole, teraz môžete nožičky  v mieste kolienok prešiť na stroji. 

Takto by mal vyzerať výsledok. Teraz ešte môžete prstami trochu výplň poupravovať aby sa pekne rovnomerne na lýtkach rozložila. Skontrolujte si či máte kolienka v rovnakej výške ak ste pracovali precízne podľa postupu mali by byť v rovnakej výške. Ak nie nezúfajte nabudúce sa to určite podarí, ak ste perfekcionistky tak tourčite prerobíte tak aby to bolo dobre ;).
Teraz vypcháme aj stehná, tiež netreba vkladať výplň veľmi tuho, a nedávajte výplň až po vrch ale nechajte si miesto na zošitie nôh na hornom konci tak ako do vidíte na obrázku. Hotovo nožičky máme hotové a môžeme ich prišiť k telu.
Nôžky si prišpendlíkujte, alebo ešte lepšie prifercujte k telíčku a prišite. Nezáleží na tom či ich budete prišívať v rukách alebo na stroji výber je na vás. Ja dávam prednosť prišívaniu v rukách matracovým stehom, pretože takto sa mi vypracovanie zdá úhľadnejšie. 











Žádné komentáře:

Okomentovat