středa 11. května 2011

Okrúhly vankúš - návod

Už dlhšie pokukávam po týchto okrúhlych vankúšoch, veľmi sa mi páčia, jeden už mám aj hotový a hneď keď budem mat chvíľku čas tak ho určite vyfotím a pridám na blog. Zatiaľ som spracovala iba návod, vankúš nie je na ušitie vôbec ťažký a pre tie ktoré nebudú rozumieť môjmu popisu tak na konci článku je odkaz na video kde je ukážka ako takýto vankúš ušiť pekne od začiatku až do konca.
Na okrúhly vankúš potrebujeme odstrihnúť jeden diel z vlizelínu, a dva diely z bielej látky ktorá by mala byť dostatočne veľká na to aby ste z nej mohli vystrihnúť dva kruhy s priemerom 20 cm.
Na jednu vrstvu bielej látky vyšite ružičku, alebo aj nie, ak sa vám nechce :). Šablónu na ružičku si môžete stiahnuť tu: ružička-šablónaKeď je ružička vyšitá, tak na rubovú stranu látky nažehlite vlizelín. Potom položte druhý diel bielej látky na látku s vyšitou ružičkou lícovými stranami k sebe. Z rubovej strany nakreslite na bielu látku kruh, dávajte pritom pozor aby vám vyšitá ružička ležala pekne v strede toho kruhu, keď ste sa už trápili toľko s tou výšivkou nech to nejako vyzerá :). Najjednoduchšia pomôcka ako vystrihnete kruh potrebnej veľkosti je že vyberiete z kredenca malý tanier a odkreslíte si z neho kruh na látku :). Potom všetky vrstvy z bielej látky zošite spolu, nezabudnite nechať nezašitý malý otvor na prevrátenie kruhu. Ak chcete aby váš kruh mal pekný hladký a plynulý tvar môžete dookola látku nastrihnúť až ku švom, tak ako je to vysvetlené v návode pri srdiečkach tu: zastrihnutie látky ku švuale nie je to dôležité pretože na okraj kruhu ešte teraz prišite úzku čipku a pod ňou sa vám kostrbaté časti stratia ;). Nezabudnite kruh po prevrátení vyžehliť!
            Teraz si vystrihnite ďalší diel vankúša zo vzorovanej látky jej veľkosť je 37x140cm. Preložte ju na polovicu lícovou stranou k sebe a na kratšej strane zošite – tej čo meria 37 cm. Rozžehlite záševky a prevráťte látku lícovou stranou hore. Na jednej z dlhších strán látku zahnite v potrebnej šírke a ušite si „tunel“ nezabudnite nechať nezašitý malý otvor cez ktorý budete prevliekať viazačku na stiahnutie vankúša. Šírku tohto tunela schválne neuvádzam posúďte si samé aký široký tunel potrebujete. Nastavte si na vašom šijacom stroji dlhý, rovný steh a prešite látku na opačnom dlhšom konci dookola tak aby ste ju mohli potiahnutím spodnej nite stiahnuť. Pri sťahovaní látky poťahovaním za nitky:

  • za prvé buďte opatrné aby ste si niť nepretrhli 
  • za druhé nestiahnite látku úplne ale nechajte si malý kruhový otvor s priemerom o niečo menším ako je 20cm. 
Na tento otvor najlepšie v rukách zadným stehom prišite kruh s vyšitou ružičkou. Na záver navlečte do tunela viazačku, do vankúša vložte výplň ideálna je z dutého vlákna a stiahnite viazačku. Ak ste postupu úplne nerozumeli, čo je asi z takéhoto popisu vážne náročné tak som objavila výborné video kde je celý postup ušitia tohto vankúša. Video je síce v nemčine, ale spolu s týmto návodom to určite hravo zvládnete ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat