sobota 25. února 2012

Šál-návod


Materiál:
  • Dva svetre veľkosť L alebo XL (ja som použila zvyšky svetra ktoré mi ostali po ušití čiapky, a jeden celý sveter)
  • látku na zadný diel šálu 140 x 60cm, prihováram sa za niečo luxusnejšie, nie obyčajnú bavlnu. Pokiaľ použijete luxusnejšiu látku tak sa zo šálu stane naozaj veľmi pekný kúsok vo vašom šatníku, samozrejme výsledok závisí aj od toho ako pekne sa vám šál podarí vypracovať ;o). Ja som zohnala u Anjela veľmi pekný žoržet, ale môžete použiť napríklad dupionový hodváb (ale to už sa pohybujeme v iných cenových reláciách, takže sa radšej vráťme k tomu žoržetu :)
Postup:
1. Z oboch svetrov si nastriháme pásy veľké 9 x 30 cm.

2. Jednotlivé pásy zošpendlíme k sebe na striedačku: na začiatok dáme sivý pás, k nemu prišpendlíme čierny pás, končiť by sme mali sivým dielom (čiže začiatok aj koniec šálu tvorí sivý diel). Počas špendlienia si dávajte pozor na rubovú a lícovú stranu úpletu. Úplet špendlite lícovými stranami k sebe (aby sa lícové strany na seba "kukali")

3. Keď sme to všetko pekne zašpendlili dokopy, tak to šupneme pod mašinu a môžeme začať šiť. Na stroji si nastavíme "trojitý steh", ktorým sa šijú elastické látky. Pokiaľ neviete aký steh tým myslím pozrite si nasledujúci článok (Čiapka-návod) tam je jeho obrázok. Šijeme na okraj pätky, ako to myslím vysvetľujem na obrázku nižšie. Okraje švov začistite cik-cak stehom.

4. Po zošití dostaneme dlhokánsky šál, na ktorom musíme teraz pekne vyžehliť jednotlivé švy. Teplotu na žehličke si nastavte na primeranú teplotu a žehlite opatrne aby ste si úplet "nevyleštili" alebo ešte horšie nespálili.

5. Pripravte si zadný diel šálu. Látku pozdĺžne rozstrihnite aby ste dostali dva pásy veľké 30 x 140cm. Tieto dva pásy zošite k sebe užšími koncami (zase dávajte pozor na to aby sa lícové strany na seba "kukali"). Šev rozžehlite.
6.

Predný a zadný diel šálu si položte lícovými stranami k sebe ("kukajú sa na seba"). Diely umiestnite na seba tak, aby stred zadného dielu (šev kde sú obidva pásy látky spolu zošité) ležal nad stredom predného dielu. Oba diely k sebe prišpendlite a zošite obyčajným rovným stehom, nie trojitým. Nezabudnite si nechať nezašítý približne 20cm veľký otvor na prevrátenie na lícovú stranu. 
7. Šál prevráťte lícovou stranou navrch. Znovu vyžehlite, dajte si záležať na okrajoch aby pekne sadli. Potom v rukách, skrytým stehom zašite otvor na prevrátenie. A na záver ešte okraj šálu prešite tentokrát obyčajným rovným stehom.

Zazvonil zvonec a na dnes je šitiu koniec.

Eňa


Žádné komentáře:

Okomentovat